8.08.2013

AΠΕΤΥΧΑΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Αίγυπτο, παρά την ανακοίνωση της αιγυπτιακή Προεδρίας περί αποτυχίας των διεθνών μεσολαβητικών προσπαθειών.
Αξιωματούχοι του αεροδρομίου του Καΐρου έκαναν παράλληλα γνωστό ότι ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος συμμετείχε στην προσπάθεια μεσολάβησης, αναχώρησε εντός της Τετάρτης από τη χώρα.
Στη διάρκεια της μεσολαβητικής του προσπάθειάς, ο κ. Μπερνς είχε συνομιλίες τόσο με την κυβέρνηση όσο και με μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καθώς και με απεσταλμένους της ΕΕ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ.
Ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, δήλωσε πως δεν έχει λάβει γνώση της δήλωσης της αιγυπτιακής Προεδρίας, αλλά πρόσθεσε ότι ο απεσταλμένος της ΕΕ, ο Μπερναρντίνο Λεόν, βρίσκεται στην Αίγυπτο εδώ και αρκετές ημέρες και συμμετέχει στις μεσολαβητικές προσπάθειες.
«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να συμμετάσχουν στο διάλογο, ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την επανάληψη της δημοκρατικής μετάβασης στην Αίγυπτο. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους.
Ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών ήταν ο τελευταίος ξένος απεσταλμένος στο Κάιρο και επρόκειτο να έχει εντός της Τετάρτης συνομιλίες με τον αιγύπτιο ομόλογό του, τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και άλλους αξιωματούχους της Αιγύπτου.
Η Προεδρία της χώρας, ωστόσο, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της πολιτικής αναταραχής στη χώρα απέτυχαν και προειδοποίησε πως η Μουσουλμανική Αδελφότητα του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι θα θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε περαιτέρω αρνητική εξέλιξη ή βία.
Σε δήλωσή της, η Προεδρία αναφέρει πως η περίοδος των διεθνών προσπαθειών που άρχισαν πριν από περισσότερο από 10 ημέρες, τελείωσε την Τετάρτη.
Το αιγυπτιακό κράτος θεωρεί την Αδελφότητα πλήρως υπεύθυνη για την αποτυχία των συγκεκριμένων προσπαθειών και για τα μετέπειτα γεγονότα και εξελίξεις που μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης αποτυχίας.
Υποστηρικτές του κ. Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε στις 3 Ιουλίου από το στρατό, πραγματοποιούν καθιστικές διαμαρτυρίες σε δύο περιοχές του Καΐρου εδώ και πέντε εβδομάδες, ζητώντας την αποκατάστασή του.
Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν προειδοποιήσει πως «η υπομονή τους έχει εξαντληθεί». Η δήλωση της Προεδρίας υποδηλώνει πως οι δυνάμεις ασφαλείας μπορεί να χρησιμοποιήσουν σύντομα βία για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις των ισλαμιστών.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...