12.13.2013

Το ταξίδι στο χρόνο είναι εφικτό

The poster shows a teenaged boy coming out from a nearly invisible DeLorean with lines of fire trailing behind. The boy looks astonishingly at his wristwatch. The title of the film and the tagline "He was never in time for his classes... He wasn't in time for his dinner... Then one day... he wasn't in his time at all" appear at the extreme left of the poster, while the rating and the production credits appear at the bottom of the poster.Κοιτάξτε τις λεπτομέρειες της ανακάλυψης μιας ομάδας επιστημόνων στην Καλιφόρνια - ότι μια κβαντική κατάσταση μπορεί πλέον να παρατηρείται με το ανθρώπινο μάτι - και να εξεταστούν οι επιπτώσεις της: Το ταξίδι στο χρόνο είναι εφικτό. Doc Brown θα ήταν περήφανος .
Η παράξενη ανακάλυψη των κβαντικών φυσικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα αποδεικνύει ότι ένα αντικείμενο που βλέπετε μπροστά σας μπορεί να υπάρχει ταυτόχρονα σε ένα παράλληλο σύμπαν - μια πολυ-κατάσταση που θεωρητικοποιήθηκε από τους επιστήμονες που επισήμαναν ότι το ταξίδι μέσα στο χρόνο μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από τα μυθιστορήματα των συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας.
Και όλα αυτά με ένα μικροσκοπικό κομμάτι από μέταλλο με πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας - ένα αντικείμενο απίστευτα μικρό, το οποίο όμως μπορείτε να δείτε με γυμνό μάτι.

Ο Andrew Cleland από το UC Santa Barbara είχε ψύξει το μικρό μεταλλικό αντικείμενο σε ένα ψυγείο, κάτω από αμυδρά φώτα και κάτω από ένα ειδικό κώδωνα χωρίς αέρα και κραδασμούς. Το χτύπησε σαν ένα διαπασών και παρατήρησε ότι κινήθηκε και στάθηκε ταυτόχρονα.

Αυτό ακούγεται αντιφατικό και είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε αν το επώνυμό μας δεν είναι Αϊνστάιν. Όμως αυτό συνέβη στην πραγματικότητα. Μιλάμε για ένα αφύσικο γεγονός που βρίσκεται στην καρδιά της κβαντικής μηχανικής.

Πώς είναι αυτό δυνατόν;

Εάν προσπαθήσετε να καταλάβετε θα πρέπει να σκεφτείτε τα πράγματα εις βάθους, σε κλίμακα μικρότερη από ένα άτομο. Τα ηλεκτρόνια τα οποία περιβάλουν τον πυρήνα ενός ατόμου, στροβιλίζονται σε πολλαπλά πεδία ταυτόχρονα και είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά. Αυτό είναι εφικτό μόνο όταν μετράμε τη θέση ενός ηλεκτρονίου το οποίο έχουμε αναγκάσει να έχει μια συγκεκριμένη θέση. Το επίτευγμα του Cleland έρχεται και αλλάζει τα δεδομένα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά ; Ας πούμε ότι είστε στην Oklahoma επίσκεψη στη θεία σας. Αλλά σε ένα άλλο σύμπαν είστε στο σπίτι βλέποντας μια ταινία. Αυτό μπορεί να ακούγεται παρατραβηγμένο, αλλά βασίζεται σε πραγματική επιστήμη.

"Όταν παρατηρούμε κάτι σε μια κατάσταση, μία θεωρία είναι ότι το σύμπαν χωρίζεται σε δύο μέρη", είπε Cleland στο FoxNews.com, προσπαθώντας να εξηγήσει πώς μπορούν να υπάρχουν πολλαπλά σύμπαντα, ενώ εμείς μπορούμε να δούμε μόνο ένα από αυτά .

Η θεωρία πολλαπλών συμπάντων λέει ότι ολόκληρο το σύμπαν «παγώνει» κατά την παρατήρηση και βλέπουμε μόνο μια πραγματικότητα. Βλέπετε μια μπάλα ποδοσφαίρου που πετάει στον αέρα, αλλά ίσως σε ένα δεύτερο σύμπαν η μπάλα έχει πέσει ήδη στο έδαφος ή εσείς κοιτάτε προς αντίθετη μεριά, ή κανείς δεν παίζει ποδόσφαιρο εκεί .

Ο Sean Carroll, φυσικός στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και δημοφιλής συγγραφέας, αποδέχεται την επιστημονική βάση για τα πολύ-σύμπαντα - ακόμη και αν αυτό το πράγμα δεν μπορεί να αποδειχθεί.

"Εκτός κι αν μπορείτε να φανταστείτε κάποιο υπερ-εξελιγμένο εξωγήινο πολιτισμό που έχει καταλάβει αυτό το πράγμα και εμείς δεν επηρεαζόμαστε από την ύπαρξη πολλαπλών συμπάντων", δήλωσε ο Carroll λέγοντας εν συνέχεια ότι "κάποιος θα μπορούσε να επινοήσει μια μηχανή που επιτρέπει ένα σύμπαν να επικοινωνήσει με ένα άλλο . "

Όλα σχετίζονται με το πώς αντιλαμβανόμαστε το χρόνο.

Carroll αναφέρει ότι δεν αισθανόμαστε ακριβώς το χρόνο - αντιλαμβανόμαστε μόνο το πέρασμά του. Για παράδειγμα, ο χρόνος κινείται γρήγορα όταν διασκεδάζουμε και πολύ αργά κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης σε ένα κολέγιο. Ο χρόνος περνάει γρήγορα όταν χρειάζεται να κάνουμε μια εργασία και να την παραδώσουμε εγκαίρως ... αλλά τα τελευταία λεπτά πριν την τελειώσουμε μας φαίνονται σαν να ήταν ώρες.

Επιστροφή στο μέλλον  

«Ο χρόνος φαίνεται να είναι ένας μονόδρομος που τρέχει από το παρελθόν στο παρόν», λέει ο Fred Alan Wolf ένας φυσικός και συγγραφέας γνωστός και ως Δρ Quantum. «Αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη ότι οι θεωρίες εξετάζουν τα κβαντικά πεδία ... τα σωματίδια ταξιδεύουν στο χρόνο τόσο προς τα εμπρός όσο και προς τα πίσω. Εάν δεν λάβουμε υπόψη τα εμπρός και προς τα πίσω – στο χρόνο - χάνουμε ένα μέρος της φυσικής». 

Ο Wolf λέει ότι ο χρόνος - τουλάχιστον στην κβαντομηχανική - δεν κινείται ευθεία σαν βέλος αλλά κάνει ένα ζιγκ - ζαγκ, και πιστεύει ότι είναι δυνατό να δημιουργήσουμε μια μηχανή που να μας επιτρέπει να λυγίσουμε το χρόνο. 

Εξετάστε τον Sergei Krikalev, Ρώσος αστροναύτης, ο οποίος έλαβε μέρος σε έξι διαστημικές αποστολές. Ο Richard Gott, ένας φυσικός στο Πανεπιστήμιο του Princeton, λέει ότι ο Krikalev γέρασε κατά 1/48th του δευτερολέπτου λιγότερο από μας τους υπόλοιπους, γιατί βρισκόταν σε τροχιά σε πολύ υψηλές ταχύτητες. Και όταν γερνάμε λιγότερο από κάποιον άλλον σημαίνει ότι έχουμε πηδήξει στο μέλλον - δεν αντιμετωπίζουμε το ίδιο παρόν. Κατά μία έννοια, λέει, ο Krikalev ταξίδεψε στο μέλλον - και πίσω !

«Ο Newton είπε ότι ο χρόνος είναι καθολικός και όλα τα ρολόγια χτυπούν με τον ίδιο τρόπο», λέει ο Gott. «Τώρα με τη θεωρία της Ειδικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν γνωρίζουμε ότι το ταξίδι στο μέλλον είναι δυνατόν. Με τη θεωρία της βαρύτητας του Αϊνστάιν, οι νόμοι της φυσικής όπως τους κατανοούμε σήμερα δείχνουν ότι ακόμα και το ταξίδι στο παρελθόν είναι κατ 'αρχήν δυνατό. Αλλά για να δούμε αν το ταξίδι στο παρελθόν μπορεί να υλοποιηθεί σήμερα μπορεί να χρειαστεί να μάθουμε νέους νόμους της φυσικής σε κβαντικό επίπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...